BALLINA | KONTAKT | МК | SQ | EN |
Lajme
Zëvendëskryeministri Besimi në mbledhjen e 12-të të Komitetit të Përzier Parlamentar – Republika Maqedonisë dhe Bashkimi Evropian
15:17, Wednesday, November 26, 2014

Sot në Strasburg u bajt mbledhja e 12-të të Komitetit të Përzier Parlamentar – Republika Maqedonisë dhe Bashkimi Evropian në të cilën mori pjesë Zëvendëskryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë për Çështje Evropiane, Dr. Fatmir Besimi.

Gjatë qëndrimit të tij në Strasburg, Zëvendëskryeministri Besimi realizoi takim me Sekretarin e përgjithshëm të Këshillit të Evropës, Torbjorn Jagland, me të cilin biseduan rreth rëndësisë së mbështetjes së vendeve anëtare të BE-së në procesin e zbatimit të reformave në vendet e Ballkanit perëndimor, me qëllim të anëtarësimit sa më të shpejtë të këtyre vendeve në Bashkimin Evropian.

Zëvendëskryeministri Besimi, në fjalën e tij në Komitetin e Përzier Parlamentar RM/BE u uroi eurodeputetëve për zgjedhjet dhe u dëshiroi punë të suksesshme në mandatin e tyre, duke potencuar se politika e zgjerimit është e një rëndësie të veçantë, si për Republikën e Maqedonisë ashtu edhe për Bashkimin Evropian dhe se procesi i bashkimit të kontinentit evropian nuk do të përfundojë pa integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor, dhe se me interes të përbashkët është përfundimi i suksesshëm i këtij procesi.

Me këtë rast Besimi i informoi anëtarët e Komitetit të Përzier për reformat në Republikën e Maqedonisë, shkallën e realizimit të Agjendës së BE-së në vend dhe rezultatet konkrete të arrira. Ai potencoi se marrja e rekomandimit të gjashtë për fillim të negociatave të Republikës së Maqedonisë për anëtarësim në Bashkimin Evropian, është e rëndësishme për vazhdimin e procesit reformues në vendin tonë. Raporti i Komisionit Evropian për progresin e Maqedonisë për vitin 2014 u shqyrtua detajisht, tha Besimi, ndërkaq gjetjet e Raportit janë përfshirë në Programin Nacional për Miratimin e të Drejtës së BE-së – NPAA, i cili do të finalizohet deri në fund të këtij viti, ndërkaq sipas gjetjeve të Raportit të KE-së përcaktohen prioritetet afatshkurtra dhe afatmesme të procesit reformues.

Me qëllim të sigurimit të inkluzivitetit dhe transparencës, në programimin e NPAA, zëvendëskryeministri Besimi theksoi se Sekretariati për Çështje Evropiane organizoi takime me përfaqësues të gjyqësisë, komunitetit akademik, shoqërisë civile, mediave, komunitetit të biznesit etj, të cilët ishin të ftuar që t’i japin propozimet e tyre për NPAA. Shumë prej tyre iu përgjigjën thirrjes me propozime të tyre që kanë të bëjnë me fushën e sundimit të ligjit, drejtësisë, lirisë së shprehjes dhe politikës sociale. Njëherësh, Besimi theksoi se Qeveria tani më ka miratuar Draft-Planin e Veprimit me aktivitete konkrete të cilat fokusohen në fushat prioritare siç janë: gjyqësori, liria e shprehjes dhe mediave, marrëdhëniet ndëretnike, reformat në administratën publike, rekomandimet e OSBE/ODIHR, marrëdhëniet e mira ndëretnike dhe bashkëpunimi rajonal.

Gjatë qëndrimit të tij, Besimi kishte gjithashtu edhe takime intensive me deputet të Parlamentit Evropian siç janë Alojz Peterle, kryesues i komitetit të përzier, Ivo Vajgel, eurodeputet dhe raportues për Republikën e Maqedonisë, Riçard Hovit, Jozo Radosh, Monika Makovei, etj. me të cilët bisedoi për përkushtimin e vendit tonë në zbatimin e reformave si dhe rëndësinë e partneritetit mes Republikës së Maqedonisë dhe Bashkimit Evropian që është e një rëndësie të veçantë dhe njëherësh potencoi se Republika e Maqedonisë është vend i cili në rajon më së gjati po zbaton agjendën evropiane dhe se sipas rezultateve të arrira Maqedonia veç më është e gatshme të fillojë me negociatat për anëtarësim në BE.

Share!
Lajme
ZKQ Dimitrov në mbledhje me video konferencë me Eurokomesarin për Fqinjësi dhe Zgjerim dhe kolegët nga rajoni
Nga takimi Dimitrov-Rot: „ Me një shtet mik si Gjermania në krye të Bashkimit Evropian suksesi I përbashkët është i patjetërsueshëm“
Dimitrovi: „Në dritën e sigurimit të mbështetjes financiare për BP, veçanërish do të jetë i rëndësishm miratimi i Planit të Investimeve Ekonomike për rajonin, në mënyrë që të përshpejtojë zhvillimin ekonomik dhe një standard më të mirë të jetesës për qytetarët e rajonit"
Takim i Dimitrovit me këshilltarin e Merkelit: Mbajtja e konferencës së parë ndërkombëtare gjatë kohës së Presidencës Gjermane do të jetë nxitje e madhe për të ecur në fazën thelbësore nga rruga drejt antarësimit në BE
ZKQ Dimitrov në Berlin në takim me këshilltarin për politikë të jashtme të kryetarit Shtajnmer, Bager
   
Procesi i përkthimit
Përgjithshëm
Dokumente më të rëndësishme
Baza të dhënash
Trajnime
Qendra për Trajnim e SÇE
Bursa
Bashkëpunime
Komunikimi me publikun
Sondazhet per opinionin publik IRI
Kampanja
Sondazhet per opinionin publik
LISTA E INFORMACIONIT ME KARAKTER PUBLIK
Konkurse për punësime
Konkurse
Dokumente
Baza e të dhënave
Qasje e lirë tek informatat
Regjistri i dokumenteve
Regjistrimi i projekteve
E-furnizime
Lajme

Rreth nesh
Zëvendës Kryeministër për Çështje Evropiane
Sekretar Shtetëror
Këshilltarë Shtetëror
Organizimi
Sistemi për udhëheqje me procesin e aderimit në BE
Njësi projektuese
Sektorë
Negociatat
Kronologji
Procesi i aderimit drejt BE-së
Skrining
Negociatat
NPAA
Marrëveshja për stabilizim dhe asociim (MSA)
Kampanja
EU / IPA Proekte të suksesshme
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Youth for EU
Projektet
Ndihma e para aderimit
IPA 2007 - 2013
IPA 2014 - 2020
IPA projektet
Ndihmë tjetër e huaj
Programe të Unionit
Programi ORIO
Twinning
2020 © Sekretariati për çështje evropiane
All rights reserved.