ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
ОСМАНИ: ПРОДОЛЖУВАМЕ СО АКТИВЕН МОНИТОРИНГ НА РЕФОРМИТЕ
11:36, четврток, 07 ноември 2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи оствари средба со Постојаната координаторка на Обединетите нации во Република Северна Македонија, Росана Дуџак.

Главна тема на средбата беше подготовката на новата Рамка за поддршка на развојот за земјата, чија цел е да обезбеди евиденција за напредокот во спроведувањето на реформите кои се предвидени со програмата на Владата, како и да обезбеди мерливи показатели за тоа што е постигнато и што треба да се направи како следни чекори.

„Секретаријатот за европски прашања ја води Рамката за оценување на напредокот (ПАФ), и досега бележиме голем напредок откако повторно ги воспоставивме Секторските работни групи во 2017 година, и во оваа смисла секторскиот дијалог за политики во рамките на ПАФ може да го сметаме за успешна приказна во 2019 година“, посочи Османи, додавајќи дека земјата продолжува со спроведување реформи за европска интеграција, за целосна хармонизација и усогласување со европските правила и стандарди.

Во продолжение на состанокот беа отворени и темите поврзани со постигнувањето на Целите за одржлив развој, поддршката од ОН за процесот на демократизација на државата, како и за поддршката во позначајни области за граѓаните, особено во делот на заштитата на животната средина, со цел дополнително јакнење на стратешкото партнерство помеѓу Република Северна Македонија и Обединетите Нации.

Сподели ја содржината!
Новости
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
Главниот преговарач на ЕУ, Османи побара државен консензус за преговорите
ОСМАНИ: КОВИД КООРДИНАТОРИ ВО ФАБРИКИТЕ И ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ И ОЛЕСНЕТА КОМУНИКАЦИЈА
Респираторите донирани од Кралството Норвешка пристигнаа во државата
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.