ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
EDIF
ЕДИФ

Инструментот„ Фонд за развој на претпријатијата и иновации за Западен Балкан“ (ЕДИФ) e финансиран од ЕУ и истиот има за цел подобрување на пристапот до финансиските средства за малите и средни претпријатија во регионот на Западен Балкан.

Истиот се фокусира на:

  • Зголемување на учеството на учесниците од приватниот сектор;
  • Адресирање на потребите на малите и средни претпријатија на пазарот на земјите од Западен Балкан;
  • Надградување на локални вложувања на пазарот на капитал;
  • Проширување на опсегот за финансирање на мали и средни претпријатија;
  • зголемување на достапноста до финансирања и финансиски инструменти.

Малите и средни претпријатија од Западниот Балкан се столбот на локалната економија. Истовремено, тие се многу изложени на пазарните движења и нестабилноста и се соочуваат со предизвици за добивање на заеми или инвестиции. ЕДИФ одговара на овие потреби преку обезбедување на подобар пристап до финансиите.

Покрај тоа, ЕДИФ има за цел да создаде поповолна средина за финансирање на малите и средни претпријатија, како и издржлив пазар на капитал на долг рок. Ова вклучува и промоција на реформите на политиките за да се создаде потребната политичка рамка која го поддржува финансирањето на малите и средни претпријатија.

Овој инструмент е достапен за следните земји: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Република Македонија, Црна Гора, Србија и Косов.

ЕДИФ е заедничка иницијатива на ЕУ, меѓународните финансиски институции (МФИ), билатерални донатори и Владите на земјите од Западен Балкан, а севкупната иницијатива е координирана од страна на Европскиот инвестициски фонд (ЕИФ).

Сите детали по однос на овој инструмент, како и учеството на Република Македонија во истиот може да се најдат на следниот линк:

http://www.wbedif.eu/about-wb-edif/

Сподели ја содржината!
ИПА 2007 - 2013
TAIEX
WBIF
EDIF
JASPERS
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.