ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
WBIF
WBIF

Инструмент „Инвестициска рамка за Западен Балкан (ВБИФ)

Инструментот „Инвестициска рамка за Западен Балкан (ВБИФ) го поддржува социо - економскиот развој и пристапување во ЕУ на земјите од Западен Балкан преку обезбедување на финансии и техничка помош за стратешки инвестиции, особено во инфраструктурата, енергетската ефикасност и развој на приватниот сектор. Тоа е заедничка иницијатива на ЕУ, меѓународните финансиски институции, билатерални донатори и влади на земјите од Западен Балкан.

ВБИФ се фокусира на клучните сектори на земјите од Западен Балкан, вклучувајќи ја и енергијата, животната средина, транспортот, социјалните прашања и развојот на приватниот сектор. Повиците за поднесување проектни предлози се организираат на редовна основа, обично два пати годишно (со рокови во февруари и септември). Проектите мора да бидат номинирани или одобрени од страна на Националниот ИПА координатор во соодветната земја. Проектите со регионално влијание помеѓу апликациите кои имаат предност при одлучувањето.

ВБИФ претставува базен од ресурси кои се прелеваат од различни извори во еден Фонд за заеднички грантови, имено:

  • Грантови ресурси распределени од Инструментот за претпристапна помош (ИПА) – од Европската комисија;
  • давање придонес од советот на Европската развојна банка (ЦЕБ), Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) и Европската инвестициона банка (ЕИБ), како и KfW и Светската банка;
  • Билатерални грант - придонеси од билатерални донатори преку Европски Фонд за Западен Балкан (EWBJF).

Подетални информации по однос на овој инструмент може да се добијат на следниот линк.
http://www.wbif.eu

До сега има отворено 10 повици за поднесување проектни предлози, а Република Македонија има одобрени вкупно 13 проекти. Деталните информации за проектите на РМ во рамките на ВБИФ, како и информациите за проектите од другите земји кориснички може да се најдат на следниот линк:
http://www.wbif-ipf.eu/

Сподели ја содржината!
ИПА 2007 - 2013
TAIEX
WBIF
EDIF
JASPERS
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.