ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Државен Секретар
Државен Сектретар

Калинка Габер e политиколог, дипломирана со почести на Универзитетот Џон Кабот (John Cabot University) во Рим, Италија во 2002 година. 

Најголемиот дел од професионалниот живот го поминува во граѓанскиот сектор, при што најдолго се задржува, најпрвин како проектна координаторка, а потоа и извршна директорка на Форум-Центар за стратешки истражувања и документација (2005-2011). Од 2013 до 2018 година ја извршува должноста програмска директорка на Прогрес – Институт за социјална демократија, организација која се бави со анализа на политичките состојби, едукација и тренинг, изградба на демократски капацитети и развој на политики во сферата на родовата еднаквост и социјалната сфера. Членувала и членува во советодавни и управни одбори на реномирани домашни и меѓународни организации, меѓу кои и во Родовата мрежа на земјите од Централна и Источна Европа (2018-), уредничкиот тим на Транспарентност Македонија (2009-2013), Советодавниот борд на German Marshal Fund (2006-2009) и Bertelsman Foundation Transformation Index (2008). Во својата кариера, Габер има работено и како консултантка на проекти имплементирани од страна на Меѓународниот републикански институт, UNOPS и UNMIK. Главните интереси на Габер во професионалниот живот и активистичкиот ангажман вклучуваат прашања поврзани со владеењето на правото и доброто управување, политичкото учество и претставување, родот и политиката, ЛГБТИ прашања и борбата против дискриминација на маргинализираните групи. Габер е авторка на повеќе научни трудови издадени во земјата и странство како “Crippled Liberal Democracy – Where did the EU fail in the Western Balkans and how can it regain its credibility?” (Cligendael Spectator, 2017); „Корелација помеѓу младинските приоритети и официјалните политики“ (Фондација Отворено општество Македонија, 2017); “Macedonia”- Synonym of cooperation not trouble-maker (Forum Analytica, 2005); Preventive Deployment, The Case of the Republic of Macedonia (JCU University Press, 2002). Горда мајка на ќерка, која ја гледа како идна граѓанка на Европската унија. Зборува македонски (мајчин); англиски, италијански, српски/хрватски (активно); француски и албански (пасивно).

ПОДАТОЦИ ОД АНКЕТНИОТ ЛИСТ ЗА ИМОТНАТА СОСТОЈБА НА ДРЖАВНАТА СЕКРЕТАРКА КАЛИНКА ГАБЕР:
http://www.dksk.org.mk/imoti_2/detail.php?detail=17061&search=&ime=&prezime=&funkcija=%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80&institucija

Вкупно нето плата: 57.154, 00 ден
Сподели ја содржината!
За нас
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Сектори
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.