ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Програми на Унијата
Царина 2008–2013

Програмата Царина 2013 дава можност на националните царински администрации на ЕУ, заедно со Европската комисија, да соработуваат во области од заеднички интерес. Програмата е отворена од 1 јануари 2008 до 31 декември 2013 година и обезбедува правна и финансиска основа за:

  • зајакнување на безбедноста и сигурноста во рамките на Унијата и на надворешните граници
  • зајакнување на борбата против измама и заштита на финансиските и економските интереси на Унијата и земјите-членки
  • зголемување на конкурентноста на европскиот бизнис со забрзување на царинските постапки делумно преку создавање на европска средина со електронска царина.

Буџетот на програмата во текот на шестте години е 324.000.000 €. Земјите-кандидатки за пристапување кон Европската унија (ЕУ) може да учествуваат во Програмата, како и потенцијалните земји кандидати. За да ги постигне своите цели во рамки на Царина 2013 се користи голем број на алатки како што се развој и одржување на ИТ системи, работни посети на официјални претставници, семинари, бенчмарк, работилници, следење активности и проектни групи.

Сподели ја содржината!
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.