ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Програми на Унијата
Рамковна програма за конкурентност и иновација – ЦИП (2007–2013)

Рамковната програма за конкурентност и иновација – ЦИП претставува обид за создавање на единствена рамка за поддршка на конкурентноста, продуктивноста, иновативноста и одржливиот развој. Програмата се состои од три потпрограми:

  1. Рамковна програма за претприемништво и иновација
  2. Програма за поддршка на политиките за информатичка технологија
  3. Интелигентна енергија – Европа

Национална партнерска институција одговорна за спроведување и координирање на активностите поврзани со Програмата е Министерството за економија. Специфично за учеството во оваа програма е тоа што е потребно потпишување на Меморандум за разбирање за секоја одделна потпрограма.

На 18 октомври 2007 година во Брисел беше потпишан Меморандум за разбирање за правата потпрограма (Рамковната програма за претприемништво и иновација) од страна на министерот за економија г-ѓа Вера Рафајловска и заменик-претседателот на Европската комисија г-нот Гинтер Верхојген со што се отстранети сите пречки за полноправно учество на Република Македонија во оваа потпрограма.

Реализирани проекти

Сподели ја содржината!
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.