ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Програми на Унијата
Младите во акција (2007–2013)

Главни цели на програмата Младите во акција се следниве:

 • Промовирање на активно државјанство, како и на европско државјанство кај младите луѓе,
 • Развивање на чувството на солидарност помеѓу младите луѓе со цел зајакнување на социјалната кохезија во ЕУ,
 • Унапредување на меѓусебното разбирање помеѓу младите луѓе,
 • Придонесување кон развојот на квалитетни системи за поддршка на активностите на младите луѓе, како и зајакнување на способностите на здруженијата на граѓани коишто дејствуваат во областа млади,
 • Промовирање на европската соработка во политиките за млади.

Активностите предвидени за поддршка во Програмата се следниве:

 • Младите за Европа (Youth for Europe)
 • Европски волонтерски услуги (European voluntary service)
 • Младите на светот (Youth of the world)
 • Млади работници и системи за поддршка (Youth workers and support systems)
 • Поддршка на политиката на соработка (Support for policy cooperation)

За правилно спроведување на Програмата е потребно преземање на следниве чекори:

 • Преземање на неопходните мерки со кои ќе се обезбеди непречено одвивање на Програмата на национално ниво, како и осигурување на учеството на заинтересираните страни во согласност со националната практика,
 • Формирање на Национална агенција, како неопходен институционален предуслов за правилно спроведување на Програмата на национално ниво (предвидено е оваа програма да се спроведе преку Националната агенција за образование).

Национална партнерска институција одговорна за спроведување и координирање на активностите поврзани со Програмата е Министерството за образование и наука.

Сподели ја содржината!
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.