ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Програми на Унијата
Граѓани на Европа (2007–2013)

Програмата Граѓани на Европа треба да и обезбеди на Унијата инструменти за промовирање на активно eвропско државјанство, како и охрабрување на соработката помеѓу граѓаните и нивните организации од различни земји. Ваквата интеркултурна размена ќе придонесе за подобрување на заедничкото знаење за културите и историјата на европските народи. Главните цели на Програмата се:

  • Давање можност на граѓаните да соработуваат и учествуваат во создавањето на обединета Европа;
  • Создавање на европски идентитет, базиран на познатите заеднички вредности, историјата и културата;
  • Зајакнување на заедничкото разбирање помеѓу европските граѓани

Предвидено е овие цели да бидат спроведени преку следниве акции:

  • Активни граѓани за Европа (Active citizens for Europe)
  • Активно граѓанско општество за Европа (Active civil society for Europe)
  • Заедно за Европа (Together for Europe)

Национална партнерска институција одговорна за спроведување и координирање на активностите поврзани со Програмата е Министерството за образование и наука.

Реализирани проекти

Сподели ја содржината!
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.