ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Организација
Делокруг на СЕП

Секретаријатот за европски прашања работи, особено на:

 • Координација и усогласување на работата на органите на државната управа и на другите органи и институции за подготовка на Република Македонија за членство во Европската унија;
 • Следење на спроведувањето на Спогодбата за стабилизација и асоцијација склучена меѓу Република Македонија и Европските заедници и нивните земји-членки и другите договори склучени меѓу Република Македонија и Европската унија;
 • Учество и следење на работните тела формирани во рамките на Спогодбата за стабилизација и асоцијација и другите договори со Европската унија;
 • Координација и следење на реализацијата на Европското партнерство;
 • Координација и следење на реализацијата на Националната програма за усвојување на правото на Европската унија;
 • Подготовка на македонската вeрзија на правото на Европската унија (aquis communautaire ) и преведување на македонското законодавство;
 • Јакнење на институционалниот капацитет за водење на процесот на европска интеграција;
 • Подготовка за преговори на Република Македонија за членство во Европската унија и учеството во формулирање на идните преговарачките позиции;
 • Координација на странската помош од Европската унија и нејзините земји-членки и другата странска помош поврзана за реформите комплементарни на процесот на интегрирање на Република Македонија во Европската унија;
 • Информирање и комуникација со јавноста за активностите поврзани со процесот на европската интеграција и европските прашања;
 • Усогласување на работата на органите на државната управа на Република Македонија како земја-членка на Европската унија.

 

Сподели ја содржината!
За нас
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Сектори
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.