ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Програми на Унијата
Програма за доживотно учење (2007–2013)

Програмата за доживотно учење е резултат на новиот интегриран пристап што Европската комисија планира да го применува во областа на образованието, почнувајќи од 2007 година. Во новата програма се вклучени следниве четири специфични програми:

1. Комениус (Comenius) – претшколско и основно образование
2. Еразмус Мундус (Erasmus Mundus) – високо образование
3. Леонардо да Винчи (Leonardo da Vinci) – професионално образование и обука
4. Грунтвик (Grundtvik) – образование за возрасни


Освен овие програми, во рамките на програмата е вклучена и Трансверзалната програма, како и програмата Жан Моне (фокусирана на поддржување на активности поврзани со европската интеграција, како и институции што дејствуваат во областа на образованието и обуката).

Општата цел на оваа програма е да придонесе во развојот на Заедницата како напредно општество на знаење. Освен тоа, програмата ќе настојува да ја забрза размената, соработката и мобилноста помеѓу образовните центри и центрите за обука во Заедницата.

Процесот на спроведување на програмата ќе се одвива преку формирање на соодветни национални агенции. Ова значи дека земјите што сакаат да учествуваат во програмата ќе мора прво да го исполнат овој неопходен институционален предуслов, формирање на национална агенција во областа на образованието. Комисијата ќе влезе во договорни односи со националната агенција, доколку истата ги исполнува предвидените услови.

Национална партнерска институција одговорна за спроведување и координирање на активностите поврзани со Програмата е Министерството за образование и наука.

Сподели ја содржината!
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.