ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Билатерални донатори
САД

Институционална поставеност

Американскиот Стејт департмент (www.state.gov) и Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (www.usaid.gov) се две одделни организации во надлежност на државниот секретар, чија соработка е насочена кон меѓународните краткорочни дипломатски прашања, како и кон подолгорочните напори за градење на институции и капацитети.

САД во Република Македонија

Мисијата на САД во Македонија ги вклучува Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД), американскиот Стејт департмент и професионални лица од неколку значајни американски државни институции и агенции. На пример, Трезорот на САД работи со Владата на Македонија на прашања поврзани со оданочување и буџет. Американското Министерство за правда ги поддржува програмите за развивање органи за спроведување на законите, судови, обвинители и програми за борба против трговија со луѓе. Американското Министерство за национална безбедност соработува со македонските власти во областа на погранична безбедност и царина, а американското Министерство за одбрана ги поддржува програмите за модернизирање на одбранбените способности на Македонија и ја зајакнува нејзината способност за соработка со вооружените сили на други земји. На крај, американските граѓани доброволно ги нудат своите услуги преку американските Мировни сили во Македонија.

Мисијата на УСАИД во Македонија е активна во три главни области:

унапредување забрзан економски раст;
поддржување на развојот на демократски институции и
поддршка за едуцирање на македонските граѓани за современа економија.

(мил. амер. долари)

 

2003

2004

2005

2006

Вкупен фонд

49,999

38,770

37,000

39,000

 

 

 

 

 

Приоритети

2003

2004

2005

2006

I. Економски раст

12,505

10,350

12,050

13,248

II. Демократија и рефоми во владеење

15,845

11,750

11,780

10,931

III. Социјална транзиција

6,730

8,200

7,275

8,345

IV. Посебни иницијативи

4,560

0

0

0

V. Хоризонтални програми

4,409

4,320

3,720

3,980

VI.Трансфер

5,950

4,150

2,175

2,496

 

Во 2010 година беше промовирана новата Стратегија за развојна помош за следниот тригодишен период.

За подетални информации за завршените и тековните проекти посетете го следниов линк: www.sep.gov.mk/cdad

Лицa за контакт од СЕП:


Софче Зафировска
Раководител на Одделение за билатерална и мултилатерална помош
e-mail: sofce.zafirovska@sep.gov.mk
тел: (02)3200 243

 

Сподели ја содржината!
Друга странска помош
Билатерални донатори
Меѓународни финансиски институции
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.