ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Билатерални донатори
Јапонија

Јапонска официјална развојна помош (ОДА)

 

Што е ОДА?

Според Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД - ДАЦ), Официјалната развојна помош (ОДА) ја претставува целокупната донаторска поддршка во вид на техничка соработка и фондови, обезбедена преку влада или јавна владина агенција, која има за цел да придонесе за подобрување на социо-економскиот напредок на земјите во развој.

Јапонската ОДА во Република Македонија е присутна од 1994 година. Вкупниот износ на реализирана финансиска поддршка за Република Македонија изнесува 158 милиони евра, со што Јапонија се вбројува во редот на најголемите донатори во земјава.

Јапонската ОДА е поделена во следниве категории:

- Билатерални заеми;
- Билатерална помош со неповратни средства;
- Билатерална помош - Техничка соработка (ЈИЦА);
- Контрибуција и членарини на Јапонија во меѓународните мултилатерални донаторски организации.

Прирачник за јапонска развојна помош (pdf)

 

Формулар за аплицирање за експерт линк

Формулар за аплицирање за техничка помош линк

Формулар за аплицирање за обука линк


Јапонска банка за меѓународна соработка - ЈБИЦ

Јапонската банка за меѓународна соработка (ЈБИЦ) е владина агенција која се занимава со планирано кредитирање и други финансиски услуги. Нејзините активности имаат две компоненети: Меѓународни финансиски операции (International Financial Operations, IFOs) со кои се поддржуваат јапонскиот извоз, увоз и странските инвестициски активности, и Странска економска соработка (Overseas Economic Cooperation Operations, OECOs), која претставува дел од јапонската Официјална развојна помош (Official Development Assistance, ODA), во насока на поддршка на економскиот и општествениот развој во земјите во развој. OЕЦД обезбедува концесиски ОДА-кредити, врз основа на Повелбата за ОДА усвоена од страна на Владата на Јапонија и Среднорочната стратегија за Странска економска соработка, изработена од страна на Јапонската банка за обнова и развој во согласност со среднорочната и долгорочната политика за ОДА на Владата.

Упатство за изготвување проекти за кредитирање преку јапонската ОДА (pdf)

Неповратна помош за мали проекти за програмата АГРП (Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects-АGRP)

Процедура за аплицирање на проекти за програмата АГРП

Неповратна помош за мали проекти во областа на културата (ГАЦГП) (Grant Assistance for Cultural Grassroots Projects of Japan-GACGP)

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ:

  1. Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects - INTRODUCTION
  2. Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects - Applicatoin form
  3. Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects

 


Јапонска грант помош од 302.020 евра за пет проекти во Македонија

 

ПРОЦЕДУРА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ (програма ГАЦГП)

За подетални информации за завршените и тековните проекти посетете го следниов линк: www.sep.gov.mk/cdad

Лицa за контакт од СЕП:

Софче Зафировска
Раководител на Одделение за билатерална и мултилатерална помош
e-mail: sofce.zafirovska@sep.gov.mk
тел: (02) 3200 243

Сподели ја содржината!
Друга странска помош
Билатерални донатори
Меѓународни финансиски институции
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.