ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Билатерални донатори
Италија

Координацијата на италијанските програми и иницијативи за развој е во рамките на одговорноста на Министерството за надворешни работи (www.esteri.it), додека институциите кои раководат со нив се:

Управен комитет за развојна соработка е главната институција на италијанската развојна соработка што раководи и донесува одлуки;
Генералната дирекција за развојна соработка во рамките на Министерството за надворешни работи (МНР) е одговорна за билатералните и за мултилатералните активности за развојна соработка;
Генералната дирекција за европските земји во рамките на МНР е одговорна за програмите за соработка во Западен Балкан, финансирани според посебен закон (бр. 84/2001);
Централната техничка единица ги поддржува активностите на Генералната дирекција за развојна соработка со технички совети во управувањето со проектниот циклус;
Локалните канцеларии за соработка, формирани во рамките на италијанските амбасади во земјите во развој, се составени од експерти од Централната техничка единица и од локални консултанти.

Италија во Република Македонија

Италијанската влада обезбеди поддршка за Република Македонија (http://www.italian-embassy.org.ae/ambasciata_skopje) во секторите што се од големо значење за економскиот и за социјалниот развој, како што се инфраструктурата за здравство, водоснабдување и заштита на животната средина; малите и средните претпријатија, како и итна хуманитарна поддршка за време на косовската криза. За таа цел, таа додели приближно 25 милиони евра во периодот од 1999 до 2001 година. Покрај горенаведеното, Италија, исто така, обезбеди поддршка и за македонското јавно претпријатие за радиодифузија и за канцеларијата на Народниот правобранител.

За секоја договорена програма, Владата на Италија и Владата на Македонија потпишуваат посебни билатерални договори.

За подетални информации за завршените и тековните проекти посетете го следниов линк: www.sep.gov.mk/cdad

Лицa за контакт од СЕП:

Јован Деспотовски
jovan.despotovski@sep.gov.mk
тел: (02) 32 00 138

Зуица Змејковска
zuica.zmejkovska@sep.gov.mk
тел: (02) 32 00 145

Сподели ја содржината!
Друга странска помош
Билатерални донатори
Меѓународни финансиски институции
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.