ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Билатерални донатори
Грција

Грчки план за eкономска обнова на Балканот 2002-2006 и 2007-2011

ГПЕОБ важи од 2002 - 2006 (продолжен до 2011година) година со акцент на модернизација на инфраструктурата, oсобено во енергетскиот и транспортниот сектор.

1. 79% од ГПЕОБ (60 мил. евра) се наменети за финансирање на проекти што ги предлага Република Македонија, преку националниот координатор за странска помош.

2. 20% од ГПЕОБ (15 мил. евра) ќе бидат алоцирани од страна на грчкото Министерство за економија и финансии за финансирање на инвестиции во производство, во висина од 30% од вредноста на одобрената инвестицијата.

3. 1% од ГПЕОБ (0.75 мил. евра) ќе биде ставен на располагање на Грчката канцеларија за врски во Република Македонија, со цел создавање на Фонд за мали проекти, кои ќе бидат, главно со технички карактер наменети за ургентни акции во локалнaтa самоуправа, со износ не поголем од 50.000 евра. Вредност 74.84 милиони евра за Република Македонија.

Закон за усогласеност на проектите

Формулар за аплицирање

За подетални информации за завршените и тековните проекти посетете го следниов линк: www.sep.gov.mk/cdad

Лица за контакт од СЕП:

 

Софче Зафировска
Раководител на Одделение за билатерална и мултилатерална помош
e-mail: sofce.zafirovska@sep.gov.mk
тел: (02) 3200 243

 

Сподели ја содржината!
Друга странска помош
Билатерални донатори
Меѓународни финансиски институции
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.