ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Тела воспоставени по влегување во сила на ССА

По влегување во сила на Спогодбата за стабилизација и асоцијација (ССА) се воспоставени следниве тела:

Совет на ССА – Ова највисоко тело на политичко ниво воспоставено со Спогодбата за стабилизација и асоцијација се одржува еднаш годишно. Советот од страна на Македонија го води министерот за надворешни работи. Од страна на Европската унија е министерот за надворешни работи на земјата претседавач. Комисијата ја претставуваат високиот претставник за заедничка надворешна и безбедносна политика, комесарот за проширување или негов заменик и претставник на наредното претседателство. Советот низ политички дијалог разговара за најважните политички прашања во односите меѓу Република Македонија и Европската унија, за важни регионални прашања и се информира за состојбите и плановите на Унијата.

Комитет за стабилизација и асоцијација (КСА) – Се одржува еднаш годишно и тоа наизменично во Скопје и во Брисел. Со него раководат двајца копретседавачи од Република Македонија и од Европската комисија. Станува збор за оперативен форум на кој се разгледуваат постигнувањата во сите подрачја и се даваат натамошни насоки за потребните реформи.

Поткомитети на КСА – Постојат 7 поткомитети кои опфаќаат подрачја од ССА и претставуваат тела или оперативни форуми на експертско ниво на кои се разговара за постигнатите резултати во изминатата и плановите за идната година. Улогата на поткомитетите е да се презентираат достигнувањата на Република Македонија во остварување на обврските од Спогодбата за стабилизација и асоцијација. Тие се основен коректив и начин на следење на процесот на пристапување.

На седмиот состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација формирана е Специјална група за Реформа на јавната администрација со цел следење на остварениот напредок на Република Македонија во процесот на реформа на јавна администрација, која го одржа првиот состанок во октомври 2010 година во Скопје.

Сподели ја содржината!
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Скрининг
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.