ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Програми на Унијата како ЕУ инструмент на поддршка
12:38, четврток, 18 февруари 2016

Во просториите на Секретаријатот за европски прашања денес, 18 февруари 2016 година во 10:30 часот, се одржа презентација на Програмите на Унијата, како ЕУ инструмент на поддршка. Настанот го отворија Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања д-р Фатмир Бесими, г. Михаел Самец, од Германското друштво за развојна соработка- ГИЗ и г. Мартин Клауке, од Делегацијата на Европската унија.

Во своето воведно обраќање Вицепремиерот го истакна значењето на Програмите на унијата за Република Македонија како можност за надоградување на европските вредности за нашето општество, реализацијата на реформите од европската агенда преку унапредување на инклузивноста, социјалната кохезија, активното граѓанство и создавањето на подобри можности за сите.

При тоа се потенцира финансиската поддршка од Европската Унија за нашиот напредок и беше истакнато дека за Програмите на Унијата (период 2007-2013), уплатени се околу 11,3 милиони евра за влезен билет од кои околу 8 милиони од средствата на ИПА, а околу 3 милиони евра од Буџетот на РМ.

Нашите институции и организации, како координатори на проекти, партнери или само учесници, имаат искористено околу 21,5 милиони евра во околу 800 проекти во различни области.
Во рамки на тековниот Програмски период 2014-2020 до 2015 година, во рамки на овие инструменти се одобрени 166 проекти и тоа: 20 ХОРИЗОНТ 2020, 7 Европа за граѓани, 84 ЕРАЗМУС, 1 КОСМЕ, 10 КУЛТУРА, 23 ФИСКАЛИС и 21 ЦАРИНА.

Вицепремиерот Бесими ја издвои програмата Еразмус плус, за чие користење беа поднесени вкупно 316 апликации за проекти во Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, од кои 84 проекти беа одобрени.

Со ангажман на Секретаријатот за европски прашања, Република Македонија до сега ги има потпишано Договорите за Пристапување за следните програми: Еразмус, Хоризонт 2020, Креативна Европа-Култура, МЕДИА, КОСМЕ, Фискалис, Царина, Европа за граѓаните, Програмата Вработување и социјални иновации и Механизмот за цивилна заштита.

Програмите на Унијата ја опфаќаат скоро секоја област на социо-економскиот живот на европските граѓани: образование, култура, млади, медиуми, социјални прашања, развој на мали и средни претпријатија, животна средина, транспорт, јавно здравје, правна соработка, борба против насилството, криминал, тероризам, информатичко општество, царина и даноци.

Сподели ја содржината!
Вести
ОСМАНИ: НЕМА МАГИЧНИ АД-ХОК РЕШЕНИЈА ЗА АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО, НАПРОТИВ, САМО СО ДОЛГОРОЧНИ ОДРЖЛИВИ И ПЛАНСКИ АКТИВНОСТИ МОЖЕ ДА СЕ ОБЕЗБЕДАТ РЕЗУЛТАТИ
ВБИФ ѝ одобри на Македонија три инвестициски проекти во вкупен износ од 24 милиони евра
ОСМАНИ: ЕВРЕЈСКАТА ЖРТВА - БЕЗВРЕМЕНСКИ ЧУВАР НА ХУМАНОСТА, СЛОБОДАТА И СОЛИДАРНОСТА
ОСМАНИ: ВЛАДАТА ГИ ДЕФИНИРАШЕ ИНВЕСТИЦИСКИТЕ ПРИОРИТЕТИ ЧИЈА РЕАЛИЗАЦИЈА ЌЕ СЕ ИНТЕНЗИВИРА ВО ПЕРИОДОТ ШТО ПРЕТСТОИ
Свечена Академија во Музејот на албанската азбука по повод 22 ноември – денот на албанската азбука и 110 годишнината од Битолскиот конгрес
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2018 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.