ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Twinning SEP
АКТИВНОСТ 1.3.3 „Една недела стажирање за 20 учесници во Хрватска вклучени во процесот за превод”
12:05, понеделник, 18 мај 2015

ТРАЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА: 18- 22 мај, 2015

ОПИС: Во мај 2015 година, група од 4 претставници од Секторот за подготовка на националната верзија на Acquis – Секретаријат за европски прашања (СЕП) беа на едно неделно стажирање во истото одделение при Министерството за надворешни и европски работи при Република Хрватска. Оваа програма беше дел од планираните активности на Твининг Проектот “Понатамошно зајакнување на организациските и институционалните капацитети за процесот на европската интеграција” . Целта на стажирањето беше да се здобијат со познавање на сите обврски кои произлегуваат од пред-пристапниот и по пристапниот период во областа на националната верзија на Acquis. Учесниците имаа можност да се сретнат и да разговараат со клучните засегнати страни од Министерството за надворешни и европски работи при Република Хрватска, како и со експерти од други клучни министерства во врска со различни аспекти за организација на преводот, правна и стручна ревизија и финализација на хрватската верија на правните акти на ЕУ, на хрватското законодаство на англиски како и на други документи потребни за преговорите за членство во ЕУ. До крајот на 2015 година уште 4 групи со по 4 претставници од СЕП и другите клучни министерства ќе поминат низ истата програма за практикантска работа, а со тоа се зголемува нивото на надлежност во оваа област.
 

Сподели ја содржината!
Твининг
Twinning SEP
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.