ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Одржан Самитот на Европскиот Совет
16:22, петок, 19 декември 2014

Во Брисел се одржа дводневниот Самит на Европскиот совет на кој лидерите на земјите членки на Унијата ги дискутираа предизвиците на Европската Унија како што се проширувањето и економскиот развој.

На одржаниот самит се потврди фактот дека проширувањето останува клучна цел за Европската Унијата која придонесува кон зачувување и унапредување на взаемните придобивки како што се мирот, безбедноста и економскиот развој. Се заклучи дека проширувањето е од суштинско значење во насока на задржување на моментумот на спроведување на реформите и задржување на поддршката на целокупната јавност за приклучување кон Европската Унија .

Советот го поздрави фактот дека европската агенда останува стратешки приоритет за Република Македонија и се согласува со проценката на Комисијата дека земјата има високо ниво на усогласување на законодавството со правото на ЕУ и задоволително ги исполнува политичките критериуми. Советот, исто така, ја има предвид препораката на Комисијата за отворање на преговорите за членство на Република Македонија во Европската Унија и во 2015 повторно ќе се наврати на ова прашање при што ќе ги земе предвид ажурираните заклучоци дадени од страна на Комисијата за спроведување на реформите, вклучувајќи го и Пристапниот дијалог на високо ниво (ПДВН), превземените чекори околу добрососедските односи и изнаоѓањето на взаемно прифатливо решение за прашањето за името со Република Грција.

Забелешките на Европскиот совет за Република Македонија беа воглавно за независноста на судството, слободата на медиумите, деполитизацијата на институциите, политичкиот дијалог и меѓуетничките односи, области кои се поставени како приоритетни во Нацрт акцискиот план на Владата на Република Македонија, за кои веќе се поставени краткорочни и среднорочни цели и активности кои треба да се преземат како и временска рамка за нивно реализирање. Воедно Советот препорача Владата и опозицијата да ја развијат политичката дебата во Собранието на Република Македонија, со што би се придонело кон понатамошно унапредување на реформскиот процес на земјата.

Сподели ја содржината!
Новости
ЗПВ Димитров на видео-конференциски состанок со еврокомесарот за соседство и проширување, Вархеји и колегите од регионот
Од средбата Димитров - Рот: „Со пријател како Германија на чело на Унијата, заедничкиот успех е на дофат“
Димитров: „Во светло на обезбедувањето на финансиска поддршка за ЗБ особено ќе биде значајно усвојувањето на Економскиот-инвестициски план за регионот, за забрзување на економскиот развој и подобар животен стандард на граѓаните во регионот”
Средба на Димитров со советникот на Меркел: Одржувањето на првата меѓувладина конференција за време на германското претседателство ќе биде огромен поттик да ја изодиме клучната етапа од патот кон членство во ЕУ
ЗПВ Димитров во Берлин на средба со советникот за надворешна политика на претседателот Штајнмаер, Багер
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.