ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Проекти
Одиме локално

Со „Стратегијата за информирање и комуникација со јавноста во процесот на пристапување на Република Македонија во Европска унија 2007-2010“ предвидени се повќе комуникациски кампањи наменети за специфични целни групи.

Кампањата Одиме локално е наменета за локалните власти со цел да се подигне свеста кај нив и другите засегнати страни на локално ниво за потребата и важноста од нивно активно вклучување во процесот на европска интеграција на Република Македонија.

Кампањата започна да се реализира во 2007 година, а предвидено е да трае до 2010 година и со неа треба да се опфатат сите општини во Република Македонија. Во кампањата зедоа учество членови на Владата на Република Македонија и амбасадори на земјите членки на ЕУ.

Во досегашниот период посетени се следните општини:
Свети Николе, Битола, Кочани, Кавадарци, Прилеп, Куманово, Гевгелија, Крива Паланка, Македонски брод, Кичево, Штип, Делчево, Демир Хисар, Долнени, Центар Жупа, Маврово – Ростуше, Крушево, Вевчани, Дебар, Кратово, Демир Капија,Тетово, Аеродром, Струга, Богданци, Неготино, Гостивар, Чаир, Сарај, Желино, Струмица, Ново Село, Липково, Зајас, Дојран, Валандово, Чашка и Ресен.

Кампањата ја реализира Министерството за локална самоуправа во соработка со Секретаријатот за европски прашања како и амбасадорите на земјите членки на ЕУ.
На трибините се дебатира за најновите трендови и активности на владините институции на централно ниво во рамки на процесот на европска интеграција, прашања од интерес за локалните самоуправи и нивните граѓани, како тековните активности во процесот на европска интеграција, претстојните преговори, визниот режим, развојот на регионите и можноста за користење на средства од ИПА инструментот, перспективите за младите и соработката со невладиниот сектор.

Амбасадорите и нивните претставници зборува за своите земји, нивните искуства во големото семејство на ЕУ и придобивките од членството во ЕУ, проширувањето и перспективите на Република Македонија. Интересот на граѓаните е значителен, а за тоа помага и големата медиумска покриеност на локално ниво.
 

Сподели ја содржината!
Проекти
MK-ЕУ инфо центар
Одиме локално
Учиме за Европската унија
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.