ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Проекти
Учиме за Европската унија

Кампања која има за цел да го подигне нивото на информираност на учениците и студентите за Европската унија, да ја зголеми нивната свест за значењето на евроинтегративните процеси и реформите што Република Македонија ги спроведува за да стане дел од Унијата и да им ги приближи придобивките од полноправното членство. Преку презентации во основните училишта, средните училишта и факултетите, учениците и студентите се запознаваат со основните податоци за ЕУ, условите и критериумите за членство, поважните настани во односите РМ-ЕУ, обврските и придобивките од членството во ЕУ како и активностите кои ги презема Владата на Република Македонија во процесот на европска интеграција.

Кампањата ја спроведуваат Секретаријатот за европски прашања и Министерството за образование и наука. Реализацијата започна во 2007 година и до крајот на 2010 година, низ 7 фази посетени се вкупно 144 основни училишта, 47 средни училишта и 15 факултети низ територијата на Република Македонија. Презентери во основните училишта се државни службеници од СЕП и МОН, а во средните училишта и факултетите министрите од Владата на Република Македонија придружувани од амбасадорите на земјите членки на ЕУ, кои го пренесуваат искуството на своите земји на патот кон Унијата.

Јавноста, за сите посети на образовните институции е информирана преку соопштенија до медиумите. Сите посети се отворени за медиумите и се извонредно покриени.

Досегашната реализација на кампањата покажа позитивни резултати, согледани низ повратните информации поврзани со интересот кај учениците и студентите, приемот во училиштата и медиумското покривање на реализираните активности.

Сподели ја содржината!
Проекти
MK-ЕУ инфо центар
Одиме локално
Учиме за Европската унија
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.