ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Промоција на одделот за наследство на Гонџа Бојаџиу – Мајка Тереза во рамките на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците
14:27, четврток, 05 септември 2019

Денес во просториите на Институтот за духовно и културно наследство на Aлбанците – Скопје, Вицепремиерот Бујар Османи учествуваше во институционализацијата и формирањето на Одделот за наследство на Гонџа Бојаџиу – Мајка Тереза, кој ќе функционира во рамките на Секторот за научно истражувачка дејност на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците – Скопје.

По овој повод, Вицепремиерот Османи го изрази својот ентузијазам за фактот дека за прв пат во светот се формира оддел од ваков вид, токму во родното место на големата светска хуманитарката, по голем број именувања на разни институции што биле направени во минатото.  

„Солидарноста е еден од фундаменталните европски вредности, кои преку Секретаријатот за европски прашања се обидуваме да се пренесат и култивираат и во Република Северна Македонија„- истакна Османи.

Директорот на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците, Скендер Асани, му се заблагодари на Вицепремиерот Бујар Османи за дадената поддршка од страна на Владата за напредокот на Институтот. Тој најави дека Одделот за наследство на Гонџа Бојаџиу – Мајка Тереза е десеттиот оддел на Институтот, кој научно ќе се занимава со истражување и проучување на животот и делото на ова голема фигура на човештвото.

 

Сподели ја содржината!
Новости
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
Главниот преговарач на ЕУ, Османи побара државен консензус за преговорите
ОСМАНИ: КОВИД КООРДИНАТОРИ ВО ФАБРИКИТЕ И ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ И ОЛЕСНЕТА КОМУНИКАЦИЈА
Респираторите донирани од Кралството Норвешка пристигнаа во државата
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.