ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Говори
Говор на Заменик Претседателот задолжен за Европски прашања д-р Фатмир Бесими, на потпишувањето на меморандум за соработка со универзитети на РМ, Скопје, 29.01.2014
13:29, среда, 29 јануари 2014

 

Почитувани гости,
Ректор на Универзитет Св. Кирил и Методиј, Проф. д-р Велимир Стојковски
Ректор на Универзитет на Југоисточна Европа - Проф. д-р Замир Дика
Ректор на Државен Универзитет во Тетово - Проф. д-р Вулнет Амети
Ректор на Универзитет Св. Климент Охридски - Проф. д-р Златко Жоглев
Проректор на Универзитет Св. Апостол Павле – Проф. д-р Иван Бимбиловски
Проректор на Универзитет Гоце Делчев – Проф. д-р Емилија Јаневиќ Ивановска
Почитувани колеги,

 

Денес, за првпат во историјата на процесот на европска интеграција, потпишуваме Меморандуми за соработка со 6 универзитети од Република Македонија. До сега сме соработувале со најголем дел до универзитетите, повремено, спорадично, но секогаш со успех.

Идејата за склучување вакви Меморандуми за соработка е во насока на дефинирање и насочување на соработката кон остварување на нашите надлежности и мандати а во поддршка на евро-атлантските интеграции.

Оваа соработка е во смисла на подобрување на способностите на двете страни во овој Меморандум за соработка, на администрацијата и академската заедница, во тој реформиски процес на приближувањето кон ЕУ, на јакнењето на административните и институционалните капацитети и инволвирањето на академската заедница, низ разнородни облици на соработка и партнерство, во процесот на европска интеграција.

Конкретно, Меморандумот опфаќа 4 точки:

• соработка и изработување заеднички проекти за истражување, дебати и предавања и заедничко аплицирање за нивно финансирање во земјата и во странство,
• стажирање на студенти во Секретаријатот во рамки на образовните програми кои ќе се изведуваат во доменот на европската интеграција,
• соработка во однос на воспоставената активност нa Секретаријатот за доделување стипендии за државни и јавни службеници за магистерски студии од областа на Европската унија и европската интеграција на универзитетите во Република Македонија, во согласност со Законот за Буџет на Република Македонија и другите важечки закони, мандатот на Секретаријатот, годишните стратешки планови, како и добрата практика воспоставена досега од страна на Секретаријатот во доделување стипендии,
• отворање на ЕУ инфо катчиња на универзитетите, односно респективните катедри кои ги реализираат студиите поврзани со процесот на европска интеграција.

 

Сподели ја содржината!
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Биографија
Интервјуа
Говори
Галерии
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.