ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Говори
Говор на Заменик Претседателот задолжен за Европски прашања д-р Фатмир Бесими, на конференцијата "Отвореност и Слобода - Европска Македонија" , Скопје, 04.12.2013 4 декември 2013, Скопје
13:26, среда, 04 декември 2013

Ваши екселенции,
Почитувани гости,
Дами и господа,

Би сакал да ви се заблагодарам за поканата да учествувам денес на форумот и големо задоволство е да се биде меѓу истакнати излагачи.

Слободата е концепт кој е од особено значење од многу аспекти на човечкиот живот и има многу дефиниции, но веројатно една од најважните е онаа дадена во член 1 од Универзалната конвенција за човекови права: "Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви со достоинство и права. Тие се обдарени со разум и совест и треба да се однесуваат еден кон друг во духот на општо човечката припадност ".

Верувам дека дефиницијата за слобода е суштината на камен темелникот за поддршка на процесот на интеграција во ЕУ. Идејата за европското обединување е родена од пепелта на Втората светска војна како обид да се спречат идни крвопролевање и човечки жртви. Иако, тоа беше тежок чекор да се земе во тоа време, денес можеме слободно да кажеме дека тоа е вистинскиот избор кој донесе мир, стабилност и просперитет во Европа.

Друга функција на ЕУ е нејзината отвореност да ги опфати сите разлики на нејзините земји-членки и да ги претвори во моќ што дава вредност на самата Унија, како поим за обединување во најави на поделба.
Европската унија денес е симбол на слободата и отвореноста; тоа е единствен сојуз на 28 различни држави, 28 различни народи, култури, различни јазици, но сите заедно обединети со желбата да се живее во подобро општество едни со други во духот на братството.

Визијата на оние кои веруваат дека народите на Европа можат да живеат и работат заедно и да ги споделат истите вредности беше главната мотивација за многу европски земји да одлучат да го следат тој пат. Оваа перспектива е особено важна за земјите од Југоисточна Европа, како што им помогнаа да се трансформираа во демократски општества.

Процесот на стабилизација и асоцијација беше првиот чекор кон интеграцијата во ЕУ за земјите од Западен Балкан, и во почетокот на 90-тите години тие се соочуваа со ризик од претрпување сериозни последици како резултат на бруталниот распад на поранешна Југославија.

За среќа, оваа можност и отвореност на двете страни, на Европската унија и на земјите од Западниот Балкан треба да погледнат во иднината што преовладува и да го постават патот за нашите земји. Ова беше проследено со процесот на визната либерализација, која е од особено значење за граѓаните на Република Македонија кои беа во можност да патуваат слободно во рамките на Европската унија.

Република Македонија е земја со различни етнички заедници каде што перспективата во ЕУ е движечка сила за земјата за да се надминат сите разлики и поделби и да се трансформира во функционално мултиетничко општество.

Постојат многу примери за тоа како процесот на интеграција во ЕУим помогна на земјите кои пристапија во процесот на демократизација. Затоа, сите ние имаме одговорност, процесот да остане отворен и да продолжиме да работиме на исполнување на нашата заедничка цел, интеграција на Македонија во ЕУ. Членството на Македонија и на другите земји од регионот ќе биде само уште една додадена вредност за Европа, бидејќи, како што неодамна Европската комисија истакна - "толку сме слични, толку различни, а европски".

Ви благодарам.

Сподели ја содржината!
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Биографија
Интервјуа
Говори
Галерии
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.