ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Интервјуа
Силни врски со ЕУ
11:29, вторник, 11 февруари 2014

 

Фатмир Бесими, Вицепремиер и раководител на Секретаријатот за европски прашања, дискутира за односите на Македонија со ЕУ.

 

Еуропеан Тајмс: Која е мисијата на Секретаријатот за европски прашања?

Фатмир Бесими: Секретаријатот има еден сектор кој се фокусира на Европската Интеграција, еден сектор подготвен да го поддржи процесот на преговори на Македонија со ЕУ тука како и во Брисел, и еден сектор за ИПА фондови и билатерална финансиска поддршка. Нашиот главен приоритет е да ги координираме активностите во врска со интеграцијата на Македонија во ЕУ. Ние работиме тесно со Министерството за надворешни работи.

Еуропеан Тајмс: Колку е Македонија посветена за интеграција во ЕУ?

Фатмир Бесими: Постои силна поддршка за Европската интеграција низ целиот политички спектрум, и покрај долгиот процес. Продолжуваме да спроведеме реформи за исполнување на Европските критериуми, со фокус на пет приоритети: човековите права, владеењето на правото и слободата на изразување, јавната администрација, изборните реформи и економските принципи на слободниот пазар. Почнавме со процесот на селф-скрининг и ќе продолжиме со вклучување на Европската Комисија во реформската агенда. На крај на денот, ние веруваме дека Европските стандарди и вредности ќе го подобрат квалитетот на живеењето, можностите за развој, владеењето на правото и економските перспективи и стабилноста во Македонија. Околу 70% од нашата трговија е веќе со ЕУ. Македонија е мултиетничка, мултиконфесионално општество, но заеднички именител кој не обединува е нашата заедничка Европска иднина.

Еуропеан Тајмс: зошто странските инвеститори треба да инвестираат во Македонија?

Фатмир Бесими: Ние, во голема мера сме ја подобриле нашата економија и бизнис клима. Треба само неколку минути да се започне еден бизнис и целиот процес може да се направи во една канцеларија многу едноставно и ефтино. Покрај тоа, ние сме ја покачиле нашата позиција во Светскиот извештај за конкурентност на 78 од 148 земји. Имаме многу ниска даночна стапка од 10%, ДДВ е 18%, а данокот на личен приход и придонеси се намалени од 33% на 23% што ги прави нашите плати поконкурентни. Македонија има високо образовани, повеќејазични човечки ресурси, отворена економија, многу догорови за слободна трговија и члентсво во Светската Трговска Организација, меѓу други меѓународни институции.исто така, имаме развиено посебни трговски и индустриски зони кои нудат статус на ослободени од данок, и нудиме субвенции во согласност со политиките на ЕУ. Македонија е исто така политички стабилна. Земјоделството, металната индустрија, туризмот, фармацевтската индустрија, автомобилскиот сектор и ИКТ нудат силен инвестициски потенцијал.

Еуропеан Тајмс: Која е вашата лична порака до инвеститорите?

Фатмир Бесими: Инвестирање во Македонија значи искористување на можностите кои ги нуди ова земја како идна членка на ЕУ.

http://www.european-times.com/countries/deputy-prime-minister-european-affairs/

 

Сподели ја содржината!
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Биографија
Интервјуа
Говори
Галерии
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2018 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.