ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Бесими – Камсвог: Европската интеграција клуч за внатрешна и регионална интеграција
13:00, среда, 06 ноември 2013

 Денес, Заменик Претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за Европски прашања д-р Фатмир Бесими, оствари средба со амбасадорот на Кралство Норвешкаво Белград, задолжен за Република Македонија, Н.Е. Нилс Рагнар Камсвог кој престојува во Република Македонија.

На средбата соговорниците се согласија дека Европската интеграција е клуч внатрешната и регионалната интеграција. Состојбата на статус кво не е одржлива и оттука потребно е Република Македонија да премине кон следниот чекор од процесот, односно започнувањето на пристапните преговори. Истото ќе претставува додадена вредност кон натамошното унапредување на реформите и надминување на отворените прашања со соседите.
ЗПВРМ Бесими информираше за тековниот статус на процесот на европска интеграција на Република Македонија, добивањето на петтата препорака по ред од страна на Европската комисија за отворање на пристапните преговори и очекувањата од декемврискиот Совет на ЕУ. Во таа насока, посебен осврт беше даден кон напорите кои се преземаат во однос на зајакнувањето на владеењето на правото, унапредувањето на добро соседските односи и надминување на отворените прашања со Република Грција и Бугарија, слободата на изразување, политичкиот дијалог, реформата на правосудството, изборните реформи и унапредувањето меѓу-етничкиот дијалог и интеграција.

Соговорниците разговараа и за 10 годишната проектна соработка помеѓу Република Македонија и Кралството Норвешка, во рамки на која реализирани се проекти во повеќе важни области.

Заедничка оценка на Секретаријатот за европски прашања и норвешкото Министерство за надворешни работи е дека проектната соработка е повеќе од успешна, за што говорат и конкретните резултати остварени во овој период, во насока соговорниците разговараа за интересот и подготвеноста на двете институции ваквата соработка да продолжи и во наредниот период.

Сподели ја содржината!
Вести
ОСМАНИ: ВЕЛИКА БРИТАНИЈА Е ЕДЕН ОД НАЈВАЖНИТЕ ПАРТНЕРИ НА МАКЕДОНИЈА
ОСМАНИ: ЦЕЛОСНО СМЕ ПОСВЕТЕНИ НА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ПРЕЗЕМЕНИТЕ ОБВРСКИ
OСМАНИ: ОДЛИЧНАТА РАЗВОЈНА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА ЈА ПРОДЛАБОЧУВА СЕВКУПНАТА БИЛАТЕРАЛНА СОРАБОТКА
ОСМАНИ: НОРВЕШКАТА ПОМОШ ЌЕ БИДЕ ЗНАЧИТЕЛЕН ПРИДОНЕС ЗА ЕФИКАСНО И НАВРЕМЕНО СПРОВЕДУВАЊЕ НА РЕФОРМСКИТЕ ПРИОРИТЕТИ
ОСМАНИ: ЕВРОПСКАТА БАНКА ЗА ОБНОВА И РАЗВОЈ ЗНАЧАЕН ПАРТНЕР ВО ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА РЕФОРМИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2018 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.