ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Тркалезна маса за Нацрт- извештајот на СИГМА за процесот на хармонизација на законодавството
13:33, четврток, 11 јули 2019

Денес се одржа Тркалезна маса за Нацрт- извештајот на СИГМА за процесот на хармонизација на законодавството на Северна Македонија со правото на Европската Унија, која ја отвори државната секретарка за европски прашања, Калинка Габер.

Во Нацрт- извештајот на СИГМА беше презентиран преглед на улогата на клучните институции во законодавниот процес, при што фокусот беше ставен на процесот на хармонизација на нашето законодавство со правото на ЕУ, како и моменталната состојба, а беа сумирани и препораките за подобрување во одделни сегменти. Како што истакна државната секретарка Габер, овој нацрт- извештај доаѓа во вистинско време, кога Владата донесе одлуки за формирање на телата кои се дел од преговарачката структура и интензивно работи на подготовката за почеток на пристапните преговори со ЕУ- процес кој бара активна вклученост и придонес од страна на повеќе чинители.

На тркалезната маса учествуваа експерти од СИГМА, претставници од Делегацијата на ЕУ, експерти од УНПОС, експерти и советници од Франција и Унгарија, експерти од НДИ и претставници од клучните институции кои се вклучени во разни аспекти на законодавниот процес
Сподели ја содржината!
Вести
ОСМАНИ: СПРЕМНИ СМЕ ЗА ПРЕДИЗВИКОТ КОЈ ГО НОСАТ ПРИСТАПНИТЕ ПРЕГОВОРИ- МОЖЕ ДА ЗАПОЧНАТ ВЕДНАШ
ОСМАНИ: СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Е ЗАШТИТНИК НА ЕВРОПСКИОТ КРЕДИБИЛИТЕТ НА БАЛКАНОТ
ОСМАНИ:ПРОТОКОЛОТ ЗА НАТО НА СЛЕДНАТА ПЛЕНАРНА СЕДНИЦА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ СЕНАТ
ОСМАНИ: ИМАМЕ ИСТОРИСКА ШАНСА ДА ГИ СОЕДИНИМЕ ЗАЕДНИЧКИТЕ АМБИЦИИ ВО ИНТЕРЕС НА ЦЕЛА ЕВРОПА
ОСМАНИ: ПРЕГОВОРИТЕ СО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЌЕ ЗНАЧАТ ЕВРОПСКИ ИМПУЛС ЗА ЦЕЛИОТ РЕГИОН
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.