ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Стипендии
Услови за добивање стипендија за учебната 2009-2010 година

Кандидатите за доделување на стипендија за постдипломски студии треба да ги исполнуваат следниве услови: 

 • да е државјанин на Република Македонија;
 • да потврди дека е примен на постдипломски студии кои траат една академска година (до 12 месеци, односно најмногу 25 месеци за студенти во Република Германија) на високообразовна институција  во странство со соодветна програма на постдипломски студии
 • да поседува копија од универзитетска диплома за завршено соодветно високо образование со висок просек од оценките на студиите (најмалку 8.00); 
 • да поседува сертификат TOEFL/IELTS (во зависност од тоа кој универзитет каков сертификат бара)
 • познавањето на други јазици од земјите-членки на ЕУ ќе се смета за предност.

 

Нема да бидат разгледувани апликациите на кандидатие кои: 
 

 • веќе се во тек со постдипломски студии од областа на ЕУ во странство;
 • се пред завршување на постдипломски студии или штотуку ги завршиле своите постдипломски студии од областа на ЕУ во странство;
 • кои веќе завршиле едни постдипломски студии и бараат стипендија за втори постдипломски студии;
 • започнале постапка за запишување или се запишале на постдипломски студии од областа на ЕУ во странство, кои траат повеќе од 12 месеци, односно повеќе од 25 месеци на студии во Република Германија.

 

        На конкурсот се поттикнуваат да се пријават лица коишто веќе се вработени во државната администрација, со обврска задолжително да останат најмалку 3 (три) години во понатамошен работен однос во администрацијата. 
 

Пријавата за овој конкурс треба да ги содржи следните документи во електронска форма:

 

 • пополнет образец за пријавување на конкурсот за доделување на стипендии за постдипломски студии од областа на ЕУ;
 • биографија на македонски и на англиски јазик (ЕУ формат);
 • линк до програмата на постдипломските студии - доколку нема линк или пак програмата не е опишана на интернет, список на предметите од кои се состои програмата;
 • потврда TOEFL/IELTS 
 • универзитетска диплома за завршено соодветно високо образование со висок просек (најмалку 8)   
 • потврда / комуникација за прием на документите, односно аплицирање на постдипломски студии за ЕУ/ЕИ на високообразовна институција во странство
 • писмо со коешто се образложуваат мотивите за конкурирање, на македонски и на англиски јазик.

 

Сподели ја содржината!
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.