ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Со европско знаење СЕП ве води во европската престолнина
16:19, петок, 10 мај 2019

„Со европско знаење до европската престолнина“ е насловен конкурсот за избор на есеи, кој ќе одведе 12 студенти од додипломските студии на факултетите за општествените науки при државните универзитети во Република Северна Македонија - „Св. Кирил и Методиј“, „Мајка Тереза“, „Св. Климент Охридски“, „Гоце Делчев“, „Универзитет во Тетово“ и „Универзитет на Југоисточна Европа“.

Конкурсот е дел од активностите кои  Секретаријатот за европски прашања (СЕП) ги организира по повод одбележувањето на 9. Мај- Денот на Европа, и ќе трае до 19. мај. Целта на натпреварот е да се поттикне критичкото размислување кај студентите во однос на европската интеграција на земјава, како и нивно подобро запознавање со политиките на ЕУ преку учење и истражување.

Студентите кои ќе изразат интерес да учествуваат на конкурсот ќе треба да напишат есеи на теми од областа на европските студии, а комисии составени од професори ќе ги изберат најдобрите меѓу нив. За авторите на најдобрите есеи, Секретаријатот за европски прашања обезбеди награда во вид на тридневна студиска посета во Брисел, каде што студентите ќе ги посетат европските институции, како и мисијата на Република Северна Македонија во Брисел, со цел да се запознаат со нивното функционирање и практично да ја доживеат евопската престолнина.

 

Сподели ја содржината!
Вести
ОСМАНИ: АКТИВНОСТИТЕ НА УНОПС ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПОКАЖУВААТ РЕЗУЛТАТ
Средба Османи - Која: истражување на етничките предрасуди во судството
ОСМАНИ: ВЛОЖУВАЊЕТО ВО ЕВРОПСКИ ЗНАЕЊА Е НАЈДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЈА ДЕНЕС
Проектот „Со европско знаење до европската престолнина“ претставен и на Економскиот факултет во Прилеп
ОСМАНИ: ИНТЕРЕСОТ НА СТУДЕНТИТЕ ЗА ЕВРОПСКИТЕ ПРОЦЕСИ – ПОТЕНЦИЈАЛ ШТО ВЕТУВА УСПЕШНА ЕВРОПСКА ТРАНСФОРМАЦИЈА
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2019 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.