ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
15-ти состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација Скопје, 19-20 јуни 2018 година
16:51, среда, 20 јуни 2018

15-тиот состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација се одржа на 19 и 20 јуни 2018 година во Скопје. Со состанокот копретседаваа г-а Калинка Габер, државен секретар во Секретаријтот за европски прашања и г. Дејвид Кален, раководител на одделение во Генералниот директорат за соседска политика и преговори за проширување при Европската комисија.

Европската комисија ги повтори пораките на Високиот претставник/Заменик претседателот Могерини и комесарот Хан, честитајќи им на премиерите Ципрас и Заев за нивната одлучност и лидерство во постигнување на историскиот договор за прашањето за името помеѓу двете земји, што придонесува кон преобразба на целиот регион.

КСА сеопфатно ја разгледа состојбата во однос на политичките и економските критериуми, усогласувањето со законодавството на ЕУ (acquis), како и спроведувањето на Спогодбата за стабилизација и асоцијација.


Националните органи обезбедија преглед на напредокот на реформите и напорите за одржување и продлабочување на тековната реформска динамика, особено во важните области, како што се судството, утврдување одговорност за прислушувањето, реформата на разузнавачките служби, реформата на јавната администрација, борбата против корупција, почитувањето на фундаменталните права, изборните реформи и слобода на медиумите. Властите ја потврдија својата заложба да ги направат сите неопходни напори за обезбедување на инклузивност и транспарентност на процесот, заедно со сите засегнати страни во општеството.

 2

Националните власти нагласија дека Планот 3-6-9 беше успешен за утврдување на траекторијата за долгорочен, одржлив напредок преку усвојување на потребните стратегии и законодавство. Тие информираа дека Владата во моментов изготвува План 18 за да ги адресира клучните приоритети и препораките од Извештајот на ЕК од 2018 година. Ревизијата на Националната програма за усвојување на правото на Европската Унија како сеопфатна платформа за реформската агенда за ЕУ и подготовка за присатпаните преговори, ќе обезбеди дополнително продлабочување на динамиката на реформите.

Европската комисија ја повтори препораката од 17 април за отворање на преговори за членство, имајќи го предвид напредокот што го постигна земјата, а за што Советот ќе дискутира на крајот на јуни.

 Европската комисија ги  охрабри сите страни да го одржат конструктивниот дијалог и да продолжат да ја продлабочуваат тековната реформска динамика, особено во важните области како оние наведени погоре.

Европската комисија ја истакна важноста за постигнување напредок во усогласувањето со законодавството на ЕУ, особено во однос на внатрешниот пазар, како и потребата да се исполнат другите меѓународни обврски, на пример, во делот на енергетика и транспортна поврзаност. Двете страни го поздравија претстојното преминување во Втората фаза од Спогодбата за стабилизација и асоцијација.

 

 

Сподели ја содржината!
Вести
ОСМАНИ: УНИФИКАЦИЈАТА НА АЗБУКАТА ПРЕТСТАВУВА ЛИТЕРАТУРНО, КУЛТУРНО И ИНТЕЛЕКТУАЛНО ОБЕДИНУВАЊЕ НА АЛБАНЦИTE
ОСМАНИ: ЌЕ ГО ЗАДРЖИМЕ КУРСОТ НА НАПРЕДОК ВО ОДНОСИТЕ МЕЃУ ДВЕТЕ ЗЕМЈИ
ОСМАНИ: ЈАПОНСКАТА ПОМОШ ВО ЗДРАВСТВОТО ДИРЕКТНО ГИ ТАРГЕТИРА УСЛОВИТЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ
ОСМАНИ: МАКЕДОНИЈА ЌЕ УСПЕЕ ДА ЈА ОСТВАРИ АГЕНДАТА 2025 НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА
ОСМАНИ: ЌЕ ГИ ОБЕЗБЕДИМЕ СИТЕ ПРЕДУСЛОВИ ЗА КОНФИРМАЦИЈА НА ОДЛУКАТА ЗА ПРЕГОВОРИ ВО ЈУНИ 2019
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2018 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.