ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Османи: Степенот на искористеност на средствата од ИПАРД е поразителен и тоа ќе го промениме со новиот ИПА Мастер план
11:54, среда, 23 август 2017

Денес Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања заедно со Министерот за земјоделие, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски беа во посета на успешен проект реализиран со средства од ИПА, и тоа компонентата бр 5 ИПАРД 2007-2013, проект за модернизација и опремување на Фитосанитарната лабораторија, при Институтот за Земјоделие.


„Средствата од ИПАРД 2007-2013, наменети за рурален развој и унапредување на земјоделство, како една од компонентите од ИПА, имаат најмал степен на искористеност на средствата. Од вкупно 67.7 милиони евра, договори се склучени само за 18,1 милион евра, а исплатени уште помалку, 11,1 милион евра. Со тоа степенот на искористеност на овие средства е само 27% што е поразително.“ – изјави Османи при посетата.


Тој додаде дека и покрај поразителните резултати, Фитосарната лабораторија која денес ја посетија со Министерот за Земјоделие Николовски  е успешно реализиран проект, во кој јасно можат да се препознаат придобивките од успешната реализација на ИПА средствата. „Околу два милиони евра, пари на даночните обврзници од земјите членки на унијата, се потрошени на опрема, обуки, осовременување на процедурите, зголемување на ефикасноста итн. Со тоа, оваа лабораторија не само што стана најдобра во државава, туку е и една од водечките во регионот“, посочи Османи.


Вицепремиерот Османи порача дека токму поради овие придобивки, тој како Национален ИПА координатор задолжен за координација и надзор на ИПА средствата, но и заедно со ресорниот министер Николовски, задолжен за реализација на проектите финансирани од ИПАРД, во претстојниот период, ќе се посветат за промена на овие состојби. Предизвиците кои се идентификувани при реализација на ИПА средствата во ИПАРД, веќе се дел од извештајот за пресек на состојбите со ИПА средствата, и истите ќе бидат адресирани во новиот Мастер план за реформа на ИПА структурата.


„Во новиот ИПА Мастер план ќе предвидиме мерки и активности за надминување на предизвиците и за унапредување на апсорпционата моќ на државата за средствата од ИПА и ќе ги отстраниме пречките за поефикасна реализација на истите.“ изјави на самиот крај Османи, додавајќи дека успешната апсорпција на ИПА средствата станува врвен приоритет не само на Секретаријатот за европски прашања, туку и на целата Влада.
Сподели ја содржината!
Вести
ОСМАНИ: НАЈНОВИТЕ ЗАБЕЛЕШКИТЕ НА ПРИБЕ ВО ЦЕЛОСТ ЌЕ СЕ НАЈДАТ ВО ПЛАНОТ 3-6-9
ОСМАНИ ВО САЛЦБУРГ: ЦЕЛИОТ БАЛКАН Е ПОД ВЛИЈАНИЕ НА ЕВРОПСКИ ОПТИМИЗАМ КОЈ Е ПРИСУТЕН И ВО ЗЕМЈИТЕ ЧЛЕНКИ НА УНИЈАТА
ОСМАНИ: СОГЛАСНО РЕФОРМСКИОТ ПРОЦЕС И ПОЗИТИВНАТА КЛИМА ОЧЕКУВАМ ЕУ СООДВЕТНО ДА РЕАГИРА
ОСМАНИ: БРЕГЗИТ НЕМА ДА ВЛИЈАЕ НЕГАТИВНО НА ПРОШИРУВАЊЕТО НА ЕУ КОН ЗАПАДЕН БАЛКАН
ТРЕТ ЗАЕДНИЧКИ КОМИТЕТ МЕЃУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЦРНА ГОРА ОСМАНИ: РЕГИОНАЛНИОТ ЕВРОПСКИОТ ОПТИМИЗАМ ПРЕТСТАВУВА НЕПОВТОРЛИВА ШАНСА ЗА СИТЕ ЗЕМЈИ ОД БАЛКАНОТ
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2017 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.